top of page

De seksuele dip

"De drift van de biologische seksuele begeerte leidt tot een heftig verlangen, een kortstondig genot, een seksuele kater en een verwijdering in relaties" Steeds vaker hoor ik van mensen dat de vonk in hun seksuele relatie aanmerkelijk is verminderd en stelt men de vraag hoe deze weer aan te wakkeren. Een seksuele dip kan vele oorzaken hebben en een oorzaak die beide partners nogal eens over het hoofd zien heeft te maken met het volgende.

Hoe komt het dat veel mannen en vrouwen tijdens hun seksuele activiteit nog steeds gericht zijn op piekorgasmes?

Een antwoord op deze vraag zou kunnen zijn dat veel mensen onwetend zijn over dit onderwerp.

Want wat als je zou weten wat je gaat ervaren als je stopt met je te richten op een piekorgasme en je gewoon laat leiden door wat zich op dat moment aandient?

Zou het zo kunnen zijn dat er zich een totaal nieuw seksueel paradijs zal gaan ontvouwen?

Maar waarom zou je stoppen met iets wat je altijd zo gedaan hebt en waarvan je het resultaat maar al te goed kent. Dat geef je toch niet zo maar op??

De ontdekking van spirituele seksualiteit zoals bij tantra is dat het traditionele orgasme of piekorgasme (de ejaculatie bij de man en het gericht clitoraal orgasme bij de vrouw) niet de enige manier is om seksualiteit te beleven.

Deze doelgerichte manier van vrijen is weliswaar goed voor de voortplanting, maar leidt niet tot liefdevolle en spirituele groei van personen en relaties.

Na de piek treedt er namelijk een vermindering op van het *dopamineniveau en het oxitocineniveau en een verhoging van het *prolactineniveau.

Gevolg: na een piekorgasme wordt daardoor over het algemeen de seksuele energie minder, treedt er verwijdering op tussen partners en ontstaat het gevoel van voldoening met als gevolg te willen relaxen of slapen.

De verwijdering tussen partners kan in sommige gevallen zelfs één tot twee weken duren en kan gezien worden als een soort neurologische kater na het vrijen.

Een inzicht van tantra is dat het seksuele verlangen getransformeerd kan worden naar liefde, harmonieuze relaties en seks als meditatie. Wanneer seksueel verlangen niet in een piekorgasme uitgeleefd wordt maar in zogenaamde dalorgasmes verspreid wordt over het lichaam, blijft de seksuele of levensenergie stromen en de verbinding tussen partners behouden.

Door het hebben van seksuele intimiteit op deze wijze komt het hormoon *oxytocine vrij.

Oxytocine is werkzaam in de hechting tussen partners. Dit betekent dat het voor paren van belang is om gevoelig te worden voor de werking van oxytocine. Concreet betekent dit het creëren van knuffelgedrag, aanraking en het activeren van subtiele zintuiglijke ervaringen en die met elkaar te delen.

Er is niks mis met een kater na een goed feest, maar het is wel handig als je begrijpt waarom je hoofdpijn hebt en wat chagrijnig bent. Net zo goed is er niets mis met een kater na een piekorgasme, maar het is wel handig als je begrijpt dat je na soloseks wat katterig kan zijn en er in een relatie, enige tijd verwijdering kan zijn van je partner.

  • *Dopamine wordt naast ‘gelukshormoon’ ook wel eens het ‘sekshormoon’ genoemd.

Dopamine zorgt indirect voor de instandhouding van de seksuele energie tijdens het vrijen. Na een piekorgasme met ejaculatie bij de man zakt het dopaminepeil aanmerkelijk wat direct consequenties heeft voor zijn seksuele energie en aantrekkingskracht op zijn partner. Na een piekorgasme doet het lichaam er ongeveer 17 dagen over om het dopaminepeil weer naar 100% te krijgen. Bij vrouwen werkt dit over het algemeen anders. Alhoewel ook zij na een piekorgasme kunnen ervaren dat de seksuele energie en aantrekkingskracht aanmerkelijk kunnen verminderen.

  • *Prolactine speelt ook een grote rol bij het piekorgasme van de man en de vrouw. Na een piekorgasme daalt niet alleen het dopamineniveau maar stijgt daarentegen het niveau van prolactine wat zorgt voor een gevoel van voldoening en verlangen om te relaxen.

  • *Oxitocine is vooral werkzaam in de hechting tussen moeder en kind.

Oxitocine wordt ook aangemaakt tijdens het knuffelen, vrijen, oogcontact, flirten, aanraken, masseren en liefdevolle uitspraken. Het hormoon wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd en geeft sensaties als je geliefd voelen, geborgenheid, warmte en verbinding.

Het ondergaan van een tantrische de-armouring sessie kan een heel goede stap zijn om een nieuwe andere weg in te slaan op weg naar een nog liefdevollere, harmonieuzere relatie met seks als meditatief genot.

Onder ‘tantrische de armouring’ op de site vind je meer informatie over het.. wat, hoe en waarom van een sessie.

Meer info over onze trainingen "magie van seksualiteit" vind je op: www.magievanseksualiteit.nl

bottom of page